Korkeakoski

Korkeakoski on Suomen korkein vapaana virtaava koski, joka sijaitsee Kuopion Maaningalla. Kuopion keskustasta sinne on matkaa noin 60 kilometriä, minkä ansiosta se on oiva päiväretkikohde kaikille luonnonystäville. Korkeakoski onkin Pohjois-Savon merkittävimpiä luontonähtävyyksiä. Koski on reilu 36 metriä korkea ja se on muotoutunut nykyiselleen jääkauden jälkeen, viimeisen 5 000 vuoden aikana. Korkeakoskenjoki saa vetensä pienistä järvistä ja Löytynjärvestä, joista se laskee sadan metrin matkan alas kanjoniin. Korkeakosken rotkolaaksossa, jossa koskikin sijaitsee, on 35 hehtaaria luonnonsuojelualuetta. Se on alueena ollut suojeltu jo vuodesta 1947 lähtien. Alue on kaunista, koskematonta luontoa ja rotkon rinteet muodostavat ainutlaatuiset maasto-olosuhteet. Korkeakoski on vuosisatojen ajan ollut merkittävä luontonähtävyys. Jo 1800-luvun alussa merkittävät kirjailijamme Zacharias Topelius ja Elias Lönnroth kirjoittivat koskesta kirjoissaan. Korkeakoskelle tehtiin matkoja Kuopiosta jo 1860-luvulla, jolloin sinne rakennettiin myös ensimmäiset portaat. Nykyään Korkeakoski on suosittu kävelykohde, joka tarjoaa mahtavat puitteet luontoretkelle. Koski näyttää hyvältä erityisesti keväällä lumen sulaessa, kun putous on korkeimmillaan. Vuosittain koskea käy ihailemassa kymmenettuhannet vierailijat. Alueesta saa eniten irti kävelemällä koko vaellusreitin, joka tunnetaan nimellä Kanjonin kierros. Sillä on pituutta 5,5 kilometriä ja se laskeutuu alas kanjoniin, minkä vuoksi reitillä on suuria korkeuseroja ja reitti on osittain vaikeakulkuinen. Kesällä vierailijoita palvelee lisäksi yhdistetty kioski ja kahvila, jonne voi kävelyn jälkeen pysähtyä rentoutumaan. Alueella on myös pöytäryhmiä ja nuotiopaikka, jossa voi vaelluksen jälkeen vaikka paistaa makkaraa.

Korkeakoski
Korkeakoski. Kuva: suomenvesiputoukset.fi