Puijon torni

Puijon torni sijaitsee Pohjois-Savon sydämessä, kauniissa Kuopiossa. Se on yksi kaupungin suurimpia nähtävyyksiä. Puijon torni on jopa 75 metriä korkea näköalatorni, jonka huippu sijaitsee 224 metriä Kallaveden pinnan yläpuolella. Tornista aukeavat henkeäsalpaavat maisemat Kuopion keskustaan. Lisäksi matkailija voi näköalatasanteelta ihailla suomalaista metsä- ja järvimaisemaa. Tornissa on ravintola ja kahvila. Matkailijoita palvelee myös matkamuistomyymälä. Puijon torni sijaitsee Puijonmäen laella muutaman kilometrin päässä Kuopion torilta. Se on merkittävä matkailukohde Kuopiossa, sillä siellä käy vuosittain jopa 80 000 matkailijaa Suomesta ja eri puolilta maailmaa. Tornilla on pitkä historia. Nykyisen tornin paikalla Puijonmäellä on aikaisemmin ollut myös muita tornirakennelmia. Näin olikin osuvaa, että nykyinen Puijon torni rakennettaisiin juuri tälle paikalle. Puijon torni valmistui vuonna 1963, minkä jälkeen sitä on saneerattu useita kertoja. Myös kesällä 2019 tornia on kunnostettu uuteen uskoon, ja erityisesti siellä sijaitsevat kahvila- ja ravintolakerrokset palvelevat asiakkaita jatkossa yhä upeampina. Valmistuessaan Puijon torni oli Pohjoismaiden ensimmäinen torni, jossa sijaitsi pyörivä ravintola. Ei ole mikään salaisuus, että se inspiroi myös kuulua Tampereen Näsinneulaa, jossa on juurikin Puijon tornin kaltainen pyörivä ravintola. Tornin juurella sijaitsee lisäksi Puijon maja, jossa toimii pieni hotelli ja ravintola. Torni ei ole vain matkailijoita varten, vaan sillä on myös käytännön tehtäviä. Sitä käytetään langattoman tietoliikenteen linkkiasemana ja puhelinpalvelujen tukiasemana.