Tiilikkajärven kansallispuisto

Tiilikkajärven kansallispuisto on upea retkeilykohde, joka sijaitsee Pohjois-Savossa ja Kainuussa. Se on kohde, jossa voit esimerkiksi hiihtää, meloa ja patikoida. Puistosta löytyvät muun muassa kuivakäymälät, tulentekopaikat, telttailualueet ja tietenkin myös autiotuvat yöpymistä varten. Tiilikkajärven historia alkaa vuodesta 1982, jolloin järvi perustettiin. Kansallispuisto on pinta-alaltaan 34 neliökilometriä. Eteläisen ja pohjoisen luonnon vetovoimat sekoittuvat ja houkuttelevat matkailijoita puoleensa. Kansallispuisto perustettiin, koska haluttiin suojella vertaansa vailla olevaa harju-, joki- ja suoluontoa. Tiilikkajärvellä sijaitsevat suoalueet ovat viimeisiä jäljellä olevia Etelä-Suomen laajoja soita, joita ei ole vielä ojitettu. Tiilikkajärven luonto henkii vahvasti pohjoista tunnelmaa. Järven hiekkarannat tarjoavat matkailijoille kauneimmat näkymät. Itse järvi on kooltaan 400 hehtaaria. Se on keskeltä kahtia jakautunut ja varsin sokkeloinen. Sen rannat ovat kauttaaltaan hiekkarantoja. Järven kasvillisuus on varsin niukka, sillä kasvit eivät viihdy suoperäisessä vedessä. Järven läheisyydessä sijaitsee Tiilikanaution torppa. Se on rakennettu 1700-luvulla ja on ollut siitä lähtien saman suvun käytössä. 1800-luvun alkupuolelta saakka tupa on ollut autiona. Mikäli puistoon haluaa lähteä patikoimaan, tarjoaa se siihen hyvät puitteet. Puistossa on merkittyjä reittejä kaikkiaan noin km. Osittain reiteillä pääsee kulkemaan myös pitkospuita pitkin. Hiihtolatuja puistoon on tehty kaksi. Toinen reitti on pituudeltaan 7km ja toinen puolestaan 17km. Ei pidä unohtaa, että luonnonpuisto tarjoaa oivan mahdollisuuden myös geokätköilyyn, marjastukseen, sienestykseen ja uintiin.