Miten säästää matkaa varten?

Matkailu on mukava harrastus, ja siinä missä kotimaan matkailu onkin usein halvempi ratkaisu kun kaukomaiden matkat, ei reissailu sisämaassakaan ole täysin ilmaista. Auton bensat maksaa, junamatkat maksaa, ja esimerkiksi majoittuminen ja ruokailu on Suomessa verrattain kallista verrattuna moniin muihin maihin. Matkailu tyssääkin – tai ainakin rajoittuu – monilla budjetin pienuuteen. Budjettia voi kuitenkin suurentaa helpoilla arjen säästökeinoilla – käydäämpä tässä niistä läpi muutama!

Valitse ruokakauppa tarkkaan

Yksi arjen suurimmista pakollisista kuluista on ruoka. Ruokaan kuluu joillain yksin asuvillakin useita satoja euroja kuukaudessa, joten potentiaalia säästöön tässä menoerässä on.

Ruoan hinnassa säästöä kannattaa hakea vertailemalla eri kauppojen hintoja. Yhden ruokakorin hinnassa voi olla kauppojen välillä eroa jopa 22 euroa(!). Tämä on järkyttävän suuri ero; kallein kori oli hinnaltaan yli 50% kalliimpi kuin halvin. Jos omista ruokakuluista saisi säästettyä yhtä paljon, voisi vuodessa kertyä säästöjä jopa yli tuhat euroa!

Vertaile sähkösopimukset

Sähkösopimus on taas yksi arjen pakollinen kulu, ja siinä mielessä mielenkiintoinen, ettei tässä kulussa hinnaltaan eri soppareilla ole tuotteen – eli sähkön – laadussa mitään eroja. Sähkön kilpailutus on todella nopea ja helppo tapa säästää omissa menoissa. Suurimmat säästöt on saavutettavissa sähkölämmitteisissä omakotitaloissa asuville ihmisille, mutta koska kilpailutus on niin helppoa, kannattaa se tehdä myös kerrostaloyksiössä asuvien henkilöiden.

Sähkösopimusta ostaessa kannattaa katsoa tarkkaan sopimuksen ehdot. Määräaikainen sopimus on monesti alkuhinnoittelultaan halvin, mutta joissain sopimuksissa hinta nousee jonkin ajan kuluttua sopimuksen alkamisesta. Tämä on hieman ikävää, sillä määräaikaisesta sopimuksesta ei pääse eroon kesken sopimuskauden kuin muuttamalla eri asuntoon.

Osta käytettyjä vaatteita

Vaateostokset ovat yksi suuri kuluerä. Monesti tämä toimii jopa hieman käänteisesti; edullisia vaatteita ostavat henkilöt saattavat vahingossa päätyä käyttämään enemmän rahaa, koska vaatteet eivät välttämättä ole kovin kestäviä. Näin ollen halpoja vaatteita päätyy ostamaan enemmän kuin kalliita, ja homma voi tulla kalliiksi.

Vaatteita ostaessa monet muotitietoiset ovat myös jo siirtyneet kirpputoreille ja käytettyjen vaatteiden ostamiseen. Esimerkiksi UFFista on tullut tästä syystä todella suosittu.

Vaateostoksissa säästäminen on monille myös helppo tapa säästää. Jo vanhoja vaatteita etsimällä voi huomata omistavansa paljon käyttökelpoisia ja hyväkuntoisia vaatteita, ja säästyä vaateostoksilta hetkeksi kokonaan.

Tässäpä kaikki tällä erää! Toivottavasi näillä tipseillä saatte hieman ajatuksia siitä, miten matkailua varten voi säästää helposti 🙂

Reissuun valmistautuminen

Kotimaan matkailu voi tuntua pikkujutulta, ja sitäpä se ulkomaan reissuihin verrattuna toki onkin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kotimaassakin tapahtuvaan pieneen matkailuun tarvitsisi valmistautua kunnolla.

Pakkaa ajoissa

Mikä onkaan ikävämpää, kuin viime tingassa tavaroiden pakkaaminen? Pahimmillaan tästä voi syntyä pienimuotoinen kaaos, jos edellisestä reissusta on kulunut jonkin aikaa. Esimerkiksi metsään samoilemaan lähtö voi kaupunkilaiselle tarkoittaa sopivien kenkien kaivamista häkkivaraston uumenista, jolloin aikaa pieneenkin matkaan valmistautumiseen voi hujahtaa helposti odotettua enemmän. Muista siis pakkailla matkalle tarvitsemasi tavarat ajoissa jotta vältyt yllättävältä reissua edeltävältä kiireeltä.

Elektroniikka ja saavutettavuus

Vaeltamaan lähtö voi myös tarkoittaa pitkää aikaa sähköjen ulottumattomissa. Tällöin kannattaa muistaa ottaa mukaan vaikkapa varavirtalähde, jotta puhelin ei simahda keskellä erämaata yllättäen. Vaikka tämä voi pikaisesti tuntua harmittomalta asialta, voi se pahimmillaan koitua jopa vaaralliseksi. Myös ikimuistoisten kuvien ottaminen reissusta on hieman hankalaa, jos puhelimesta on sähkö loppunut jo heti reissun alkuvaiheissa.

Ulkomaille lähtiessä voi olla relevanttia myös päivittää puhelinliittymä, sillä muualla oma liittymä ei välttämättä toimi kuten pitäisi. Suomessa matkaillessa tämä harvemmin kuitenkaan on tarpeen.

Positiivista mieltä!

On erittäin tärkeää ottaa matkalle mukaan tarvittavat tarpeet. Yhtä lailla tärkeää on kuitenkin myös asennoitua oikein! Positiivinen asenne reissussa on monesti heti toiseksi tärkein asia kaikkein oleellisimpien tarvikkeiden jälkeen. Hyvä mieli korvaa matkalla monia pieniä miinuksia, ja takaiskut eivät harmita kun omaa sopivasti seikkailumieltä.

Korkeakoski

Korkeakoski on Suomen korkein vapaana virtaava koski, joka sijaitsee Kuopion Maaningalla. Kuopion keskustasta sinne on matkaa noin 60 kilometriä, minkä ansiosta se on oiva päiväretkikohde kaikille luonnonystäville. Korkeakoski onkin Pohjois-Savon merkittävimpiä luontonähtävyyksiä. Koski on reilu 36 metriä korkea ja se on muotoutunut nykyiselleen jääkauden jälkeen, viimeisen 5 000 vuoden aikana. Korkeakoskenjoki saa vetensä pienistä järvistä ja Löytynjärvestä, joista se laskee sadan metrin matkan alas kanjoniin. Korkeakosken rotkolaaksossa, jossa koskikin sijaitsee, on 35 hehtaaria luonnonsuojelualuetta. Se on alueena ollut suojeltu jo vuodesta 1947 lähtien. Alue on kaunista, koskematonta luontoa ja rotkon rinteet muodostavat ainutlaatuiset maasto-olosuhteet. Korkeakoski on vuosisatojen ajan ollut merkittävä luontonähtävyys. Jo 1800-luvun alussa merkittävät kirjailijamme Zacharias Topelius ja Elias Lönnroth kirjoittivat koskesta kirjoissaan. Korkeakoskelle tehtiin matkoja Kuopiosta jo 1860-luvulla, jolloin sinne rakennettiin myös ensimmäiset portaat. Nykyään Korkeakoski on suosittu kävelykohde, joka tarjoaa mahtavat puitteet luontoretkelle. Koski näyttää hyvältä erityisesti keväällä lumen sulaessa, kun putous on korkeimmillaan. Vuosittain koskea käy ihailemassa kymmenettuhannet vierailijat. Alueesta saa eniten irti kävelemällä koko vaellusreitin, joka tunnetaan nimellä Kanjonin kierros. Sillä on pituutta 5,5 kilometriä ja se laskeutuu alas kanjoniin, minkä vuoksi reitillä on suuria korkeuseroja ja reitti on osittain vaikeakulkuinen. Kesällä vierailijoita palvelee lisäksi yhdistetty kioski ja kahvila, jonne voi kävelyn jälkeen pysähtyä rentoutumaan. Alueella on myös pöytäryhmiä ja nuotiopaikka, jossa voi vaelluksen jälkeen vaikka paistaa makkaraa.

Korkeakoski
Korkeakoski. Kuva: suomenvesiputoukset.fi

Puijon torni

Puijon torni sijaitsee Pohjois-Savon sydämessä, kauniissa Kuopiossa. Se on yksi kaupungin suurimpia nähtävyyksiä. Puijon torni on jopa 75 metriä korkea näköalatorni, jonka huippu sijaitsee 224 metriä Kallaveden pinnan yläpuolella. Tornista aukeavat henkeäsalpaavat maisemat Kuopion keskustaan. Lisäksi matkailija voi näköalatasanteelta ihailla suomalaista metsä- ja järvimaisemaa. Tornissa on ravintola ja kahvila. Matkailijoita palvelee myös matkamuistomyymälä. Puijon torni sijaitsee Puijonmäen laella muutaman kilometrin päässä Kuopion torilta. Se on merkittävä matkailukohde Kuopiossa, sillä siellä käy vuosittain jopa 80 000 matkailijaa Suomesta ja eri puolilta maailmaa. Tornilla on pitkä historia. Nykyisen tornin paikalla Puijonmäellä on aikaisemmin ollut myös muita tornirakennelmia. Näin olikin osuvaa, että nykyinen Puijon torni rakennettaisiin juuri tälle paikalle. Puijon torni valmistui vuonna 1963, minkä jälkeen sitä on saneerattu useita kertoja. Myös kesällä 2019 tornia on kunnostettu uuteen uskoon, ja erityisesti siellä sijaitsevat kahvila- ja ravintolakerrokset palvelevat asiakkaita jatkossa yhä upeampina. Valmistuessaan Puijon torni oli Pohjoismaiden ensimmäinen torni, jossa sijaitsi pyörivä ravintola. Ei ole mikään salaisuus, että se inspiroi myös kuulua Tampereen Näsinneulaa, jossa on juurikin Puijon tornin kaltainen pyörivä ravintola. Tornin juurella sijaitsee lisäksi Puijon maja, jossa toimii pieni hotelli ja ravintola. Torni ei ole vain matkailijoita varten, vaan sillä on myös käytännön tehtäviä. Sitä käytetään langattoman tietoliikenteen linkkiasemana ja puhelinpalvelujen tukiasemana.

Tiilikkajärven kansallispuisto

Tiilikkajärven kansallispuisto on upea retkeilykohde, joka sijaitsee Pohjois-Savossa ja Kainuussa. Se on kohde, jossa voit esimerkiksi hiihtää, meloa ja patikoida. Puistosta löytyvät muun muassa kuivakäymälät, tulentekopaikat, telttailualueet ja tietenkin myös autiotuvat yöpymistä varten. Tiilikkajärven historia alkaa vuodesta 1982, jolloin järvi perustettiin. Kansallispuisto on pinta-alaltaan 34 neliökilometriä. Eteläisen ja pohjoisen luonnon vetovoimat sekoittuvat ja houkuttelevat matkailijoita puoleensa. Kansallispuisto perustettiin, koska haluttiin suojella vertaansa vailla olevaa harju-, joki- ja suoluontoa. Tiilikkajärvellä sijaitsevat suoalueet ovat viimeisiä jäljellä olevia Etelä-Suomen laajoja soita, joita ei ole vielä ojitettu. Tiilikkajärven luonto henkii vahvasti pohjoista tunnelmaa. Järven hiekkarannat tarjoavat matkailijoille kauneimmat näkymät. Itse järvi on kooltaan 400 hehtaaria. Se on keskeltä kahtia jakautunut ja varsin sokkeloinen. Sen rannat ovat kauttaaltaan hiekkarantoja. Järven kasvillisuus on varsin niukka, sillä kasvit eivät viihdy suoperäisessä vedessä. Järven läheisyydessä sijaitsee Tiilikanaution torppa. Se on rakennettu 1700-luvulla ja on ollut siitä lähtien saman suvun käytössä. 1800-luvun alkupuolelta saakka tupa on ollut autiona. Mikäli puistoon haluaa lähteä patikoimaan, tarjoaa se siihen hyvät puitteet. Puistossa on merkittyjä reittejä kaikkiaan noin km. Osittain reiteillä pääsee kulkemaan myös pitkospuita pitkin. Hiihtolatuja puistoon on tehty kaksi. Toinen reitti on pituudeltaan 7km ja toinen puolestaan 17km. Ei pidä unohtaa, että luonnonpuisto tarjoaa oivan mahdollisuuden myös geokätköilyyn, marjastukseen, sienestykseen ja uintiin.